T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / MEZİTLİ - 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu

Dönem Sonu İle Sene Sonu İş ve İşlemleri

Dönem / Sene sonunda yapılacak iş ve işlemlerde herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden yapılması için aşağıdaki açıklamalara dikkat etmeniz önem arz etmektedir.

Dönem/Yıl Sonu İş ve İşlemleri

  1. Başarının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde öğretim programlarında belirtilen amaçlar ile kazanımlar esas alınır. Ölçülecek kazanımın özelliğine göre ilgili dersin öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme esaslarına, Yazılı ve Uygulamalı Sınavlara İlişkin Kılavuzuna, Millî Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesine ve Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliğine uyulur.
  2. Öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esastır.
  3.  Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler için; Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi tarafından bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanır ve bu öğrencilerin başarıları, bu programda yer alan amaçlara göre değerlendirilir.
  4. Ortaokullarda öğrencilerin başarısı; aşağıdaki değerlendirme puanlara göre değerlendirilir.
    1. Sınavlar (Yazılı, Konuşma, Dinleme ve Uygulama)
    2. Ders Etkinliklerine Katılım Notları
    3. Proje Çalışmaları
  5. Ölçme aracının özelliğine göre cevap anahtarı, dereceli puanlama anahtarı, dereceleme ölçeği ya da kontrol listeleri kullanılır. Yazılı sınavlardan önce, sorularla birlikte cevap anahtarı da hazırlanır ve sınav kâğıtlarıyla birlikte saklanır. Cevap anahtarında her soruya verilecek puan, ayrıntılı olarak belirtilir.
  6. Ortaokullarda öğrencilere ders yılında istedikleri ders veya derslerden bireysel ya da grup çalışması şeklinde öğretmen rehberliğinde en az bir proje hazırlatılır. Projeler verildikleri dönemde değerlendirilir. Proje vermeyen öğrencinin proje notu sıfır olarak değerlendirilir.
  7. Öğretmenler tarafından yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu veliye bildirilir. Özrü uygun görülen öğrenciler, ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda önceden öğrenciye duyurularak dersin niteliğine göre yapılacak değerlendirme etkinliğine alınır.
  8. Tüm derslerin sınav tarihleri ile proje ödevlerinin tarihleri sisteme (e-okul) girilmelidir. (Seçmeli dersler dahil))
    1. Tüm dersler için 2 adet sınav tarihi girilmesi gerekmektedir. Ancak haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince karar alınması durumunda üçüncü sınav yapılabilir. 
    2. Görsel Sanatlar Dersi için 1 adet sınav tarihi belirlenmesi gerekmektedir.
    3. Eğitim Öğretim Yılında, her öğrenci için en az bir proje ödevi tarihi belirlenmesi gerekmektedir.
  9. Yazılı notları, proje ödev notları ve ders etkinliklerine katılım notları sisteme (e-okul) girilmelidir. (Seçmeli dersler dahil)
    1. Tüm dersler için 2 adet sınav notu girilmesi gerekmektedir, eğer uygulamalı sınav yapılmışsa, notlar ilgili zümrede alınan kararlar doğrultusunda ders notları değerlendirme ölçeklerine göre verilmesi gerekmektedir. 
    2. Ancak haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince karar alınması durumunda üçüncü sınav notu girilecektir. 
    3. Tüm sınavların şube ve sınıflar bazında analizleri yapılır.
    4. Görsel Sanatlar Dersi için 1 adet öğrenci ürün dosyası notu girilmesi gerekmektedir.
    5. Eğitim Öğretim Yılında, her öğrenci için en az bir proje ödevi notu hazırladığınız puanlama ölçeğine göre girilmesi gerekmektedir.
    6. Öğrencilere her dönemde, bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2 (iki), haftalık ders saati sayısı 2'den fazla olanlara ise 3 (üç) adet ders etkinliklerine katılım puanı hazırladığınız puanlama ölçeğine göre girilmesi gerekmektedir.
    7. Mazeretleri nedeniyle (rapor, izin vb.) okula gelmeyen öğrencilerin, giremedikleri derslerin (Seçmeli dersler dahil) yazılı veya uygulamalı sınavları öğrenci okula geldikten sonra yapılarak notlarının sisteme girilmesi gerekmektedir. Mazereti nedeniyle dönem sonuna kadar gelemeyen öğrenciler için okula devam ettiği süre içindeki değerlendirme geçerlidir. Gelmediği tarihler için değerlendirme yapılmayacaktır, G(Girmedi) harfi yazılmaz.
    8. Mazeretsiz olarak yazılı veya uygulamalı sınavlara katılmayan öğrencilerin yazılı sınav kısmına G (Girmedi) harfi yazılmalarıdır. Bu öğrencilerin ders etkinliklerine katılım puanları bölümlerine G(Girmedi) harfi yazılmaz. Puanlama ölçeğine göre dönem içindeki performanslarına göre not girişi yapılır.
    9. Sürekli devamsız öğrenciler için hiçbir bölüme not girişi yapılmaz, E-Okul sisteminde sınav notu bölümü ile Ders Etkinliklerine Katılım Notu bölümü boş bırakılır. G (Girmedi) harfi yazılmaz.
    10. Rehberlik ve sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmez, Rehberlik ve Yönlendirme dersi için not girişi yapılmayacaktır.
    11. Öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılan dereceli puanlama ölçekleri bir yıl saklanır. (Uygulama Sınavları, Ders Etkinliklerine Katılım Notları, Projeler vb. ölçme araçları için kullanılır.)
  10. Şube Rehber Öğretmenleri, gelişim düzeyleri dikkate alarak ders öğretmenlerinin rehberliğinde, gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılımları ile öğretim programlarında belirtilen ölçme ve değerlendirme ilkelerine göre öğrenci davranışlarını “çok iyi”, “iyi” ve “geliştirilmeli” şeklinde değerlendirilerek davranış notlarını girecektir.
  11. E-Okul sisteminde bulunan Karne Bilgileri Öğretmen Görüşünün Şube Rehber Öğretmenlerince her öğrenci için girilmesi gerekmektedir.
  12. Öğrencilerin katıldıkları sosyal etkinlikleri (bilimsel, kültürel, sportif, sanatsal ve toplum hizmeti çalışmaları), e-okul sisteminde danışman öğretmen tarafından tanımlattıktan sonra sisteme öğrenci girişinin yapılması ve okul idaresine tamamlandı olarak onaylatılması gerekmektedir.
  13. Öğrenci Kulüplerinin e-okul sistemine okul idaresince işlenmesi ve danışman öğretmenlerin seçiminden sonra, öğrencilerin kulüplere seçimi ve e-okula işlenmesi şube rehber öğretmenler tarafından yapılmalıdır.  Danışman öğretmenler tarafından yıllık planlar hazırlanarak çalışmalar takip edilecektir. Aylık raporları ile dönem/yıl sonu raporları okul idaresine teslim edilmesi gerekmektedir.
  14. Ortaokul karnelerinde Kulüp Danışman Öğretmenin Öğrenci Hakkındaki Görüşü bölümü eklenmiş olup, Danışman öğretmenler her kulüp öğrencisi için e-okul sistemine giriş yapacaktır.
  15. Şube rehber öğretmenleri tarafından sınıf kitaplarının hazırlanarak öğrencilerin okudukları kitap bilgilerinin sisteme işlenmesi gerekmektedir.
  16. E-Okul sisteminden çıktısı alınan Davranış Notları Çizelgeleri ve Öğretmen Puan Çizelgeleri kontrol edilerek imzalanacaktır.
  17. Sınıf defterleri, kurs defterleri, egzersiz defterleri, nöbet defteri, kulüp defterleri, destek eğitim odası defterleri vb. eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanması gerekmektedir. Eksiklerini kontrol etmeyi unutmayınız.
  18. BEP uygulanan öğrenciler için değerlendirme raporlarının hazırlanması.
    1. Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler için; Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme Birimi tarafından bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanır ve bu öğrencilerin başarıları, bu programda yer alan amaçlara göre değerlendirilir. BEP uygulanan öğrenciler için değerlendirme raporlarının teslim edilmesi gerekmektedir
  19. Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK), Zümre Öğretmenler Kurulu, Öğretmenler Kurulu Toplantılarının gerçekleştirmesi, Değerlendirme raporlarının hazırlanması, tutanaklarla birlikte okul idaresine teslim edilmesi gerekmektedir.
  20. Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kurulu ve diğer kurul, komisyon ve ekipler sene sonu toplantılarını yapmaları gerekmektedir.
  21. Sınıf/Şube rehberlik faaliyetleri raporlarının teslim edilmesi gerekmektedir. (Şube Rehber Öğretmenleri ve Okul Rehber Öğretmenleri)
  22. Ders kesim raporlarının okul idaresine teslim edilmesi gerekmektedir
  23. Yazılı sınavlarının ve Tüm Puanlama ölçeklerinin okul idaresine teslim edilmesi gerekmektedir (Teslim Tutanakları Tutunuz).
  24. Eksik olan toplantı tutanaklarının okul idaresine teslim edilmesi gerekmektedir (ŞÖK, Zümre, Veli Toplantıları vb.)
  25. Karnelerin ortalarına Okul Mührünün basılıp, şube rehber öğretmeni bölümü imzalanarak okul idaresine teslim edilecektir.
  26. Taktir ve Teşekkür Belgelerinin tarihi ve sayıları yazılarak mühürlenecektir.
  27. İlköğretim kurumlarının tüm sınıflarında derslerindeki başarı durumuna bakılmaksızın;
    1. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak ilk beş dereceye giren, Sosyal etkinlikler kapsamında üstün başarı gösteren öğrenciler 8/6/2017 tarihli ve 30090 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre değerlendirilir.
    2. Çalışmalara katılan öğrencilere Sosyal Etkinlik Katılım Belgesi (EK-1), çalışmalarda üstün gayret gösteren öğrencilere Sosyal Etkinlik Başarı Belgesi (EK-2), katkı sağlayan öğretmen, veli, üniversite, kurum ve kuruluşlara ise eğitim kurumu müdürü tarafından Sosyal Etkinlik Teşekkür Belgesi (EK-3) verilir. Sosyal Etkinlik Başarı Belgesi alan öğrenciler, okul-aile birliği imkânları ölçüsünde ayrıca ödüllendirilebilir

 

Ders Kesim Raporu için TIKLAYINIZ...

Yazılı Sınav Evrakı Teslim Tutanağı için TIKLAYINIZ...

Değerlendirme Ölçekleri Teslim Tutanağı için TIKLAYINIZ...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.07.2025 - Güncelleme: 02.07.2025 16:15 - Görüntülenme: 227
  Beğen | 15  kişi beğendi