T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / MEZİTLİ - 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu

ÖĞRETMENLER KURULU

Öğretmenler kurulu, eğitim ve öğretim çalışmalarının plânlama ve değerlendirme organıdır. Kurul toplantılarında, okulun gelişmesine yararlı olacağına kanaat getirilen hususlar birlikte tartışılır. Öğretmenler kurulunda; öğretim işlerinin yürütülmesi, okulun düzen ve disiplin işleri, okul-çevre ilişkileri, öğrencilerin eğitimi ve yetiştirilmesi, çalışmaların planlanması, çeşitli iş bölümlerinin yapılması ve zaman zaman yapılan çalışmaların değerlendirilmesi gibi, tespit edilen konularla, bakanlıkça bildirilecek konular üzerinde görüşmeler yapılır. Bütün bu çalışmalar ve alınacak kararlar kanun, tüzük, yönetmelik, öğretim programı ve bakanlıkça verilen emirler çerçevesi içerisinde kalır. Ancak okulun gelişmesine engel olduğuna kanaat getirilen hususların mevzuattan ayıklanmasını, gerekçesiyle birlikte, bakanlığa teklif edilebilir. Bunun yanında öğretmenler kurulu, öğretim ve eğitim çalışmalarında müfredat programları, ilgili yönetmelik, yönerge, emir ve genelgelerle açıklanmayan konularda boşlukları doldurur. Koşullara göre yapılması gereken değişiklikleri, uygulama planları üzerinde yaparak, öğretimi statik yapıdan kurtarır, dinamik bir yapıya kavuşturur.

Öğretmenler kurulu toplantılarının amaca uygun bir şekilde, bütün çalışanların okula katılımını sağlayacak şekilde yapılması, okulun başarısına önemli katkı sağlayacaktır. Bu nedenle, öğretmenler kurulu toplantılarında yaşanan sorunların tespit edilmesi sorunların çözülmesi için önemlidir.

Öğretmenler kurulu, okul müdürünün başkanlığında varsa müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları ile öğretmenlerden oluşur. Müdürün bulunmadığı zamanlarda öğretmenler kuruluna varsa müdür başyardımcısı, yoksa görevlendireceği müdür yardımcılarından biri başkanlık eder. Kurul çalışmaları ile ilgili olarak;

  1. Öğretmenler kurulu, ders yılı başlamadan önce, ikinci dönem başında ve ders yılı sonunda toplanır. Ayrıca okul müdürünün gerekli gördüğü zamanlarda ve kurul üyelerinin salt çoğunluğunun yazılı isteği doğrultusunda da kurul toplantısı yapılır.

  2. Toplantı günleri ve gündemi, en az beş gün önceden imza karşılığı ilgililere duyurulur ve gündemin bir örneği öğretmenler odasına asılır. Kurul toplantısına başlamadan önce, gerekli görülen diğer konular da oy çokluğuyla kurul gündemine alınabilir.

  3. Kurul toplantılarında belirtilen görüşler ve alınan kararlar, kurulca seçilen yazman tarafından tutanak altına alınır ve imzalanır. Kararlar oy çokluğuyla alınır. Eşitlik hâlinde kurul başkanının katıldığı görüş kabul edilir. Alınan kararlar, karar defterine yazılarak uygulanmak üzere toplantıya katılamayanlar da dâhil yönetici ve öğretmenler tarafından imzalanarak dosyasında saklanır.

  4. Öğretmenler kurulu toplantıları ders saatleri dışında yapılır. Ancak, gerekli hâllerde okul müdürünün önerisi, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayıyla ders saatleri içinde de kurul toplantısı yapılabilir. Bu durumda öğrenciler izinli sayılır.

  5. Tek öğretmenli birleştirilmiş sınıflı ilkokullarda öğretmenler kurulu toplantısı yapılmaz.

 

"1. Dönem Başı (Sene Başı) Öğretmenler Kurulu Toplantısı Gündem Maddeleri" için TIKLAYINIZ...

 "2. Dönem Başı Öğretmenler Kurulu Toplantısı Gündem Maddeleri" için TIKLAYINIZ...

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.08.2021 - Güncelleme: 26.08.2024 14:20 - Görüntülenme: 1753
  Beğen | 40  kişi beğendi