T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / MEZİTLİ - 15 Temmuz Şehitleri Ortaokulu

Devamsız Öğrencilerle İlgili Okulların Yapacağı İş ve İşlemler

DEVAMSIZ ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER

Ülkemizde eğitim seviyesinin arttırılması amacıyla 6-14 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve bununla ilgili 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunda ve MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca; devamsızlığın önlenmesi amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve kurumlar ile iş birliği yapılmaktadır. Bu bağlamda okulumuzda devamsız durumda olan öğrencilerin takiplerinde;

  1. Okula gelmeyen, bir derse girdiği hâlde bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin durumunu ders öğretmeni okul yönetimine, okul yönetimi ise velisine ivedilikle bildirir (Telefon, Kısa Mesaj, e-Posta yoluyla). 

  2. Devamsızlığı 5 inci, 10 uncu ve 15 inci günlere ulaşan öğrencilerin durumları veliye posta, e-posta veya kısa mesaj yolu ile bildirilir. Ayrıca kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınan öğrenciler için devamsızlığın 30 uncu gününde de tebligat yapılır ve öğrencinin okula devamının sağlanması istenir.

  3. Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir. Zorunlu hâllerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.

  4. Kayıt alanında olduğu için kaydı yapılan öğrenci, kaydedildiği tarihten itibaren okula gelmiyorsa 222 sayılı Kanunun 52.maddesi gereğince (3 gün içinde) veli veya vasinin gerekçe bildirmesi gerektiği veliye bildirilmeli (Telefon, Kısa Mesaj, e-Posta, Posta yoluyla).

  5. Veli okul Gerekçe bildirmediği takdirde I. devamsızlık mektubu (5 gün) gönderildikten sonra ev ziyareti gerçekleştirilerek öğrencinin okula devamına engel herhangi bir (maddi, manevi) ihtiyacının olup olmadığının belirlenerek ev ziyaret formuna işlenmeli.

    1. Veli ve çocuğunun ilgili adreste olduğuna eminsiniz (muhtarlıkça kontrol edilip tutanak tutulduktan sonra) ancak eve gittiğinizde kimse çıkmazsa, resmi kanallardan (11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu) veli okula davet edilmelidir.

    2. Öğrencinin durumu, özel eğitim ve rehberlik gerektirecek bir durum ise (koruma kapsamında, eğitim tedbiri kararı olan, evde bakım ihtiyacı olan veya engelli olması) ilk olarak okulunuz rehberlik servisi tarafından doldurulan form ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Şubesine bildirilmeli.

    3. Ailenin sosyal yardıma ihtiyacı varsa, mahalle/köy muhtarlığıyla veya mülki amirlerle iletişime geçmesini sağlayarak gerekli tedbirlerin alınmasını sağlanmalı ve tüm bu işlemler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şubesine resmi yazıyla bilgi vermeli.

  6. Öğrencisinin okula devamını engelleyecek herhangi bir sorunu olmadığı halde hala devamsızsa II. devamsızlık mektubu (10 gün) gönderilmeli ve öğrencisinin okula devamını sağlaması gerektiği bildirilmeli. Ayrıca, veli okula davet edilerek (resmi yazıyla) yüz yüze görüşülmeli, hazırlanan tutanak taraflara imzalatılmalı. Veli imzalamak istemezse iadeli taahhütlü posta ile bilgilendirme yapılmalı.

  7. III. devamsızlık mektubu (15 gün) veliye gönderilmesine rağmen okula devam etmeyen öğrencilerin velilerine 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 56. Maddesi gereğince çocuğunu okula göndermediği her gün için 15 TL ceza verileceği, yine göndermemesi halinde tekrar 500 TL ceza alacağı, devamın takibi sırasında bilgi vermediği ve kaçındığında ayrıca gerçeğe uymayan beyanda bulunduğunda 100 TL daha ceza alacağı tebliğ edilir.  

  8.  Üst Kuruma “Öğrencinin okula devamına engel olan sebeplerin giderilip giderilmediği, giderilmesi mümkün olmadığı takdirde ilgili makamlarca gerekli tedbirlerin alınabilmesi için bilgi verilir.

  9. Sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınan öğrenciler için devamsızlığın 30 uncu gününde de tebligat yapılır (IV. Devamsızlık mektubu) ve öğrencinin okula devamının sağlanması istenir.

  10. Vefat ettiği halde ölüm kaydı yapılmayan çocukların velilerinin ilçe nüfus müdürlüklerine yönlendirilmeli ve kayıttan düşürülmesi sağlanmalı,

  11. Öğrenim çağı dışına çıkan ortaokul öğrencilerinin açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları sağlanmalı,

  12. Yapılan ev ziyaretleri sonrasında aile adreste bulunamadıysa (Mahalle Muhtarı ile tutanak hazırlanacak), öğrencinin ve velisinin bilgilerini içeren form hazırlanarak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şubesine bildirilmeli.

  13. Adresi bilinmeyen veya sürekli devamsız olanlar e-okulda sürekli devamsız olarak işlenmeli,

  14. Veliyi bilgilendirilmez ve yazılı haberdar edilmezse sorumlu Okul Müdürlüğüdür.

 

>>> Çocuğunu okula göndermeyen veliler veya çocuğunun yanında durmasında sakınca gördüğünüz (suça sürüklenmeye müsait durum yaratma vb.) veliler hakkında Çocuk Koruma Kanunu kapsamında Cumhuriyet Savcılığına (çocuk bürosu) suç duyurusunda bulunulabilmektedir.

>>> Çocuğun ruhsal veya psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu tespit ettiğiniz her türlü durumda (incelendikten sonra) ilgili kurum ile iletişime geçmeniz mümkündür.

 

 

>>> MENÜ >>>

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.07.2024 - Güncelleme: 09.07.2024 15:11 - Görüntülenme: 3465
  Beğen | 34  kişi beğendi